Sunday, June 26, 2011

«Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα» η...Θεσσαλονίκη - το greehotels στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις - Καλή επιτυχία

Την ώρα που στη Θεσσαλονίκη, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι περίπου 2,7 τ.μ., η δημοτική αρχή αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα» για το 2014.

Όχι, όμως για να παρουσιάσει το πράσινο, που (δεν) διαθέτει η πόλη, καθώς αν γινόταν κάτι τέτοιο, σίγουρα δεν θα είχε ελπίδες η Θεσσαλονίκη, όπως και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας παραδέχθηκε πρόσφατα.
Αντίθετα, στόχος του νέου αυτού θεσμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ξεκίνησε το 2010, είναι να δώσει κίνητρο στις πόλεις, που βρίσκονται πίσω σε  περιβαλλοντικά θέματα, για να προωθήσουν δράσεις και ενέργειες, ώστε σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να έχουν βελτιώσει πολλούς δείκτες που αφορούν το περιβάλλον, όπως το πράσινο και η ανακύκλωση.
Έτσι, με το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται πόλεις οι οποίες πρωτοστατούν στη φιλική για το περιβάλλον διαβίωση σε αστικές περιοχές και οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως υπόδειγμα για άλλες πόλεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αναδεικνύει κάθε χρόνο μια πόλη ως «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Η Θεσσαλονίκη θα είναι για πρώτη φορά υποψήφια στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. «Πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη πόλη να βρεθεί σε μια τέτοια διαδικασία στοχοποίησης και ολοκλήρωσης λύσεων που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα, τη ρύπανση του Θερμαϊκού Κόλπου, τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, τους δημόσιους χώρους και την αειφόρο χρήση γης, το κυκλοφοριακό και τις μεταφορές και την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων.
Όπως τονίζει, «αποτελεί ένα δύσκολο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό στοίχημα για την πόλη», ενώ καλεί σε συστράτευση όλους τους φορείς που με τον οποιοδήποτε τρόπο ασχολούνται με τα θέματα αυτά.

Το ιστορικό του θεσμού

Το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας αποτελεί προϊόν πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβαν πόλεις με πράσινο όραμα. Η σύλληψη της ιδέας ανάγεται σε μια συνάντηση στο Tαλίν της Εσθονίας, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2006. Δεκαπέντε πόλεις υπέγραψαν μνημόνιο προτείνοντας την ίδρυση του θεσμού. Σήμερα περισσότερες από 40 πόλεις και 21 πρωτεύουσες της ΕΕ το στηρίζουν. Ο τίτλος έχει απονεμηθεί έως τώρα σε τέσσερις πόλεις, Στοκχόλμη, Αμβούργο, Βιτόρια και Νάντη για τα έτη 2010 έως 2013, αντίστοιχα.
Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για το έτος 2014 λήγει στις 14 Οκτωβρίου 2011. Ο τίτλος απονέμεται από διεθνή κριτική επιτροπή την οποία πλαισιώνει ομάδα επιφανών εμπειρογνωμόνων διαφόρων ειδικοτήτων στον τομέα του περιβάλλοντος Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2012. Η ηλεκτρονική Διεύθυνση του Διαγωνισμού είναι: www.europeangreencapital.eu.

Την παραπάνω είδηση τη διαβάζουμε στο www.voria.gr

Ο ρόλος και η συμμετοχή του GREENHOTELS.GR

Το greenhotels θα στηρίξει και θα βοηθήσει ενεργά την παραπάνω πρόταση. Θα προετοιμάσει δράσεις και θα σχεδιάσει ιδέες. Θέλουμε την εμπειρία μας να τη μεταφέρουμε στο δήμο και τους φορείς του

Tuesday, June 14, 2011

Η Επιτροπή σήμανε την έναρξη της διαδικασίας ανάδειξης της Ευρωπαϊκής ΠράσινηςΠρωτεύουσας για το έτος 2014


Θα είναι μήπως η πόλη σας η επόμενη Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα; Σήμερα ξεκινά η έρευνα για να οριστεί η πόλη εκείνη που το 2014 θα κληρονομήσει αυτόν τον τίτλοΟ τίτλος αυτός έχει απονεμηθεί μέχρι τώρα σε τέσσερις πόλεις – ΣτοκχόλμηΑμβούργο, Vitoria-Gasteiz και Νάντη – για τα έτη 2010 έως το 2013 αντίστοιχαΜε το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται πόλεις οι οποίες πρωτοστατούν στη φιλική για το περιβάλλον διαβίωση σε αστικές περιοχές και μπορούν να λειτουργήσουν ως υπόδειγμα από το οποίο να εμπνέονται άλλες πόλειςΣκοπός του ετήσιου βραβείου είναι να βοηθάει τις ευρωπαϊκές πόλεις να καταστούν ελκυστικότεροι και υγιεινότεροι τόποι – «πρόσφοροι για διαβίωση».
Ο επίτροπος κ.Potočnik δήλωσε: «Το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας είναι ένα ισχυρό κίνητρο που βοηθάει να πεισθούν οι αυτοδιοικητικές αρχές ότι η διατηρήσιμη ανάπτυξη των αστικών περιοχών αποτελεί το κλειδί ενός επιτυχούς μέλλοντοςΠροσβλέπω στην υποβολή νέων υποψηφιοτήτων από κάθε γωνιά της Ευρώπης, πράγμα που θα αποδείξει ότι το να επενδύει κανείς στην προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να συνδυάζεται με την οικονομική ανάπτυξη και με τη βελτίωση της ευημερίας».
Από σήμερα, όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 200.000 κατοίκους μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας για το έτος 2014. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό για το βραβείο αυτό έχουν τα κράτη μέλη της ΕΕστις υποψήφιες για προσχώρηση χώρες(Τουρκία, FYROM, ΚροατίαΜαυροβούνιο και Ισλανδίακαι στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν)Στις περιπτώσεις χωρών που δεν διαθέτουν πόλεις με πληθυσμό άνω των 200 000 κατοίκωνμπορεί να θέσει υποψηφιότητα η μεγαλύτερη πόλη τους.

Οι τρείς βασικοί στόχοι του βραβείου είναι:
ανα βραβεύονται πόλεις οι οποίες έχουν σαφώς καταγεγραμμένο ιστορικό επίτευξης υψηλών περιβαλλοντικών στόχων,
βνα ενθαρρύνονται οι πόλεις ώστε να προσηλώνονται στην επίτευξη φιλόδοξων στόχων περιβαλλοντικής βελτίωσης στο μέλλον και στόχων αειφόρου ανάπτυξης,και
γνα προβάλλονται υποδειγματικές περιπτώσεις από τις οποίες να εμπνέονται άλλες πόλεις και να προωθούνται οι βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν με βάση 12 δείκτες: συμβολή, σε τοπικό επίπεδο, στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές, θόρυβος, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, φύση και βιοποικιλότητα, ατμοσφαιρικός αέραςκατανάλωση νερού, επεξεργασία των λυμάτων, οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση, διαχείριση του περιβάλλοντος από την αυτοδιοικητική αρχή και ενεργειακή απόδοση.
Οι πόλεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση βάσει ηλεκτρονικού εντύπου υποψηφιότητας που υπάρχει στη διεύθυνση www.europeangreencapital.euΗ προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για το έτος 2014 λήγει στις 14 Οκτωβρίου 2011. Ο τίτλος απονέμεται από διεθνή κριτική επιτροπή την οποία πλαισιώνει ομάδα επιφανών εμπειρογνωμόνων διαφόρων ειδικοτήτων στον τομέα του περιβάλλοντος Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2012.
Ιστορικό
Το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας αποτελεί προϊόν πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβαν πόλεις με πράσινο όραμα. Η σύλληψη της ιδέας ανάγεται σε μιασυνάντηση στο Tαλίν της Εσθονίας, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2006, με πρωτοβουλία του κ. Jüri Ratas, πρώην δημάρχου του Ταλίν και στην οποία 15 ευρωπαϊκές πόλεις και η Ένωση Εσθονικών Πόλεων υπέγραψαν κοινό μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με τη θεσμοθέτηση ενός τέτοιου βραβείου.
Η ευρωπαϊκή κοινωνία έχει πλέον χαρακτήρα ουσιωδώς αστικόόπου τέσσερις στους πέντε ευρωπαίους ζουν σε πόλεις και κωμοπόλειςΟι περισσότερες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας στον τομέα του περιβάλλοντος προέρχονται από τις αστικές περιοχές αλλά ακριβώς αυτές είναι και οι περιοχές που συγκεντρώνουν το δυναμικό ανάληψης δεσμεύσεων και καινοτομίας που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπισή τουςΤο βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας σχεδιάστηκε σαν μια πρωτοβουλία για την προαγωγή και την ανταμοιβή καταβαλλόμενων προσπαθειών, για να παρακινούνται οι πόλεις νααναλαμβάνουν δεσμεύσεις για περαιτέρω δράσεις και για να προβάλλεται και να ενθαρρύνεται η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων.
Πέραν του να αποτελεί παράδειγμα από το οποίο να εμπνέονται άλλες πόλειςαυτή η αυξημένη περιωπή θα χρησιμεύει στην ενίσχυση της φήμης της νικήτριας πόλης και της ελκυστικότητάς της ως τόπου προορισμού ανθρώπων που θέλουν να την επισκεφθούν ή να εργαστούν και να ζήσουν σ’ αυτήν.
Για περαιτέρω πληροφορίες:
Δείτε επίσης:

upCycling Party