Tuesday, November 16, 2010

Low-cost "ανάσα" στον τουρισμό

Συμφωνία της κυβέρνησης με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους για ακόμα περισσότερα «βραχιολάκια».

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης, στόχος είναι να διευκολυνθούν οι εταιρείες χαμηλού κόστους να φέρουν περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα το 2011. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ryanair που διακινεί περί τα 75 εκατ. επιβάτες το χρόνο, μπορεί να φέρει τουλάχιστον 2 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα.

Όμως θα πρέπει προηγουμένως να λυθούν κάποια πρακτικά-οικονομικά προβλήματα, όπως είναι τα υψηλά τέλη που καλούνται να πληρώσουν οι αεροπορικές εταιρείες στα ελληνικά αεροδρόμια και που για παράδειγμα φτάνουν και τα 35 ευρώ κατ’ άτομο.

Την περασμένη βδομάδα στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού WTM 2010, ο υφυπουργός είχε σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των εταιρειών χαμηλού κόστους Ryanair, Easyjet, Monarch Αirlines, καθώς και με εκπροσώπους των εταιρειών Trip Advisor και Expedia.

Παράλληλα, οι μεγάλοι tour operators της Μεγάλης Βρετανίας προβλέπουν ότι το 2011 οι αφίξεις Βρετανών στην Ελλάδα θα είναι αυξημένες τουλάχιστον κατά 3% με 4%.

Όμως για να κερδηθεί το στοίχημα θα πρέπει η Ελλάδα να βγάλει από πάνω της τη “ρετσινιά” του κακοπληρωτή. Στο θέμα αυτό απέδωσε καρπούς η στρατηγική του προέδρου του ΕΟΤ, κ. Νικόλα Κανελλόπουλου, για αποπληρωμή όλων των χρεών που έχει ο Οργανισμός στα σημαντικά διεθνή ΜΜΕ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2010.

Και ήταν η πρώτη φορά ύστερα από καιρό που τηλεοπτικά μέσα όπως το CNN και το CNBC (συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος του CNN και ο πρόεδρος του CNBC) διαβεβαίωσαν τον κ. Κανελλόπουλο «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα όσο μπορούμε». Παράλληλα κατέστησαν σαφές πόσο σημαντική ήταν η απόφαση του ΕΟΤ να ξεπληρώσει χρέη που χρονολογούνταν από το 2007. (Για την ιστορία αναφέρουμε ότι οι οφειλές του ΕΟΤ σε διεθνή τηλεοπτικά και έντυπα μέσα έφταναν τα 125 εκατ. ευρώ).

Στο μεταξύ, το υπουργείο Τουρισμού-Πολιτισμού έχει εντάξει την Εγνατία Οδό στο πρόγραμμα «Δρόμος του Μεταξιού», το οποίο περιλαμβάνει σειρά πολιτιστικών δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξη του τουρισμού.

Μάλιστα χθες οι αρμόδιοι για θέματα τουρισμού υπουργοί των χωρών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), σε Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, συμφώνησαν για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας ως τουριστικού προορισμού.

Ακόμα συμφώνησαν ότι χρειάζεται να απλουστευθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση τουριστικής βίζας μεταξύ των χωρών τους. Μάλιστα η Ελλάδα, ως η μόνη χώρα-μέλος της Συμφωνίας Schengen, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διερευνήσει τη δυνατότητα βελτίωσης του υφιστάμενου καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων σε πολίτες των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ.



Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Post a Comment