Friday, April 20, 2012

Τεράστιες ποσότητες νερού στην Αφρική!


Η -φαινομενικά- ξηρή αφρικανική ήπειρος «κάθεται» σε μια τεράστια δεξαμενή νερού, σύμφωνα με επιστήμονες, που υποστηρίζουν ότι ο συνολικός όγκος του νερού σε υπόγεια... υδροφόρα στρώματα είναι 100 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που έχει βρεθεί στην επιφάνεια.

Η επιστημονική ομάδα έχει φτιάξει μάλιστα έναν λεπτομερέστατο χάρτη των ποσοτήτων αυτών και των πιθανών πηγών αξιοποίησης του κρυφού αυτού πόρου.

Σε όλη την Αφρική περισσότερα από 300 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Η ζήτηση νερού, μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά κατά τις επόμενες δεκαετίες λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της ανάγκης για άρδευση για καλλιέργειες.

Τα ποτάμια και οι λίμνες υπόκεινται σε εποχιακές ξηρασίες και πλημμύρες που περιορίζουν τη διαθεσιμότητα για κατανάλωση από τους ανθρώπους και για τη γεωργία. Επί του παρόντος,μόνο το 5% της καλλιεργήσιμης γης αρδεύεται.

Πλέον οι επιστήμονες είναι για πρώτη φορά σε θέση να προβούν σε ανάλυση του νερού που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της γης στον υδροφόρο ορίζοντα. Ερευνητές από το Βρετανικό Ίδρυμα Γεωλογικών Ερευνών (BGS) και το University College London (UCL) χαρτογράφησαν λεπτομερώς το ποσό και τη δυνατότητα αξιοποίησης των εν λόγω πόρων υπόγειωνυδάτων σε όλη την ήπειρο.

euro2day.gr

No comments:

Post a Comment