Tuesday, December 11, 2012

Κύπρος: Αύξηση 34% στα έσοδα από τον τουρισμό την τελευταία τριετία

Εθνόσημο

Σε τροχιά σταθερής ανόδου βρίσκεται ο κυπριακός τουρισμός, με την αύξηση στα τουριστικά έσοδα να αγγίζει συνολικά ποσοστό 34% τα τελευταία τρία χρόνια, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) κ. Α. Ορουντιώτης, σε εκδήλωση για την «Παρουσίαση της Κύπρου», τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία για το 2011, σημείωσε ότι η Κύπρος δέχθηκε 2.392.223 επισκέπτες, καταγράφοντας αύξηση 9,1% στις αφίξεις σε σχέση με το 2010, με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται στα 1,749 δις ευρώ, ενισχυμένα κατά 12,9%. Αντίστοιχα, τους πρώτους δέκα μήνες του 2012, οι αφίξεις ανήλθαν σε 2.232.000, ενισχυμένες κατά 4,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012, τα τουριστικά έσοδα έφθασαν τα 1,612 δις ευρώ, αυξημένα κατά 10,8% σε ετήσια βάση.

«Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουμε τα επίπεδα ρεκόρ του 2001», δήλωσε ο κ. Ορουντιώτης, αναφερόμενος στη χρονιά που οι αφίξεις στην Κύπρο έφθασαν τα 2,7 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η άνοδος θα διατηρηθεί και το 2013, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Οργανισμού που ανερχόταν στα 58 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τα κονδύλια προβολής που κυμαίνονταν στα 18 εκατ. ευρώ, το 2013 θα χρειαστεί να περικοπεί κατά έξι εκατ. ευρώ.

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας καλύπτοντας ποσοστό 10% του ΑΕΠ, με 40.000 εργαζόμενους να απασχολούνται στον κλάδο. Στο πλαίσιο της στρατηγικής για τα έτη 2011-15, δίνεται έμφαση στη βελτίωση της σχέσης ποιότητας - τιμής, τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, την ανάπτυξη του κοινωνικού και χειμερινού τουρισμού, καθώς και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στην κατεύθυνση αυτή η Κύπρος προσανατολίζεται σε αγορές με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, όπως η Ρωσία και η Κίνα. «Εχουμε κάνει θαύματα με τη ρωσική αγορά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΟΤ, εξηγώντας ότι την τελευταία τριετία και ενόσω παρατηρείται μείωση από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία καλύπτει το 50% των τουριστών στο νησί και στασιμότητα από τη Γερμανία, η αύξηση από τη Ρωσία αγγίζει ποσοστά της τάξης του 40% - 50% ετησίως, με 440.00 Ρώσους επισκέπτες το 2012. Ηδη υπάρχουν 16 πτήσεις από ρωσικές πόλεις προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Παράλληλα δρομολογεί τη διείσδυσή της στην Κίνα, μέσω του Χονγκ Κονγκ, καθώς δεν απαιτείται βίζα (λόγω Βρετανικής Κοινοπολιτείας), φιλοδοξώντας τα επόμενα χρόνια να δέχεται «70.000 - 80.000 Κινέζους υψηλής εισοδηματικής τάξης». Στον σχεδιασμό είναι ταξιδιωτικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν τρεις χώρες, όπως Ιταλία-Κύπρο-Μάλτα και Ντουμπάι-Κύπρο-Μάλτα. Ωστόσο ο κ. Ορουντιώτης τόνισε την επιθυμία του Οργανισμού για τη δημιουργία κοινών ταξιδιωτικών πακέτων με την Ελλάδα.


Εν τω μεταξύ, προωθείται σειρά δράσεων, όπως η συμμετοχή στα σχέδια κινήτρων της Hermes Airports για την ενίσχυση της κίνησης στα αεροδρόμια, η εφαρμογή σχεδίου κινήτρων για τουριστικές επενδύσεις, με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 13 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδοτούμενο), η σύσταση και λειτουργία Convention Bureau για συνεδριακό τουρισμό και η εφαρμογή προγράμματος Ambassadors in Tourism με εθελοντές επιφανείς προσωπικότητες της Κύπρου για την προσέλκυση συνεδρίων, καθώς το νησί αποτελεί δημοφιλή συνεδριακό προορισμό. Το 2011 πραγματοποιήθηκαν 352 διοργανώσεις, εκ των οποίων, 263 ήταν συνέδρια και 89 ταξίδια κινήτρων.

Σε εξέλιξη είναι και σημαντικά έργα υποδομής, όπως η Μαρίνα Λεμεσού (αναμένεται ολοκλήρωση σύντομα), η νέα αίθουσα επιβατών στο Λιμάνι Λεμεσού (αναμένεται ολοκλήρωση το 2014), η ενιαία ανάπλαση λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας (ολοκλήρωση μέχρι το 2021), η πρώτη φάση της οποίας ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ. Σε διαδικασία υποβολής προτάσεων από επενδυτές είναι η μαρίνα Πάφου, ενώ στη φάση των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η μαρίνα Αγίας Νάπας. Στόχος είναι επίσης τα γήπεδα γκολφ να αυξηθούν από τέσσερα που λειτουργούν σήμερα, σε 14 με παράλληλη οικιστική ανάπτυξη.

Αύξηση από Ελλάδα παρά την κρίση

Αυξημένες παρά την κρίση στην ελληνική οικονομία είναι οι αφίξεις από την Ελλάδα, που το 2011 έφθασαν τις 138.717, σημειώνοντας άνοδο 8,7%. Η Ελλάδα είναι η πέμπτη κατά σειρά αγορά, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, ενώ αποτελεί την πρώτη προτίμηση των Κυπρίων για διακοπές και το 2011 δέχθηκε περίπου 400.000 επισκέπτες. Η αεροπορική σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου καλύπτεται από τρεις εταιρίες (Cyprus Airways, Olympic Air και Aegean Airlines), με συνδέσεις μέσω Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Ρόδου. Επιπρόσθετα από το καλοκαίρι η αεροπορική εταιρία Ryanair έχει δρομολογήσει πτήσεις που συνδέουν την Κύπρο με την Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και τον Αραξο (πέντε πτήσεις την εβδομάδα).

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=488213

No comments:

Post a Comment