Friday, November 5, 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η οικονομική κρίση και η καθοδική πορεία στον τουρισμό έχει προκαλέσει ντόμινο λουκέτων σε καταλύματα αλλά και ιστορικά ξενοδοχεία ακόμη και στην Αθήνα. Θύματα της τουριστικής ανέχειας το ιστορικό ξενοδοχείο «Εσπέρια» που λειτουργεί στο κέντρο, στην οδό Σταδίου, το οποίο φέρεται να κλείνει έως το τέλος του έτους. Αιτία το υψηλό ενοίκιο (1,5 εκατ. ευρώ ετησίως) το οποίο δηλώνει αδυναμία να πληρώσει στο Ταμείο Νομικών που είναι ο ιδιοκτήτης του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής  βάσει Νόμου ο μισθωτής οφείλει να καταβάλει ποσοστό 6% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Με δεδομένο ότι θα αυξηθούν και άλλο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέσα στο 2011 καθίσταται απαγορευτική η συνέχιση της μίσθωσης, σύμφωνα με τη μισθώτρια εταιρεία.
Επίσης αυτή την εβδομάδα έκλεισε και το ξενοδοχείο «Κάνιγγος 21» στην Αθήνα. Η μισθώτρια εταιρεία δήλωσε επίσης, αδυναμία καταβολής των ενοικίων στο Ταμείο των Υπαλλήλων των Ασφαλιστικών Ταμείων που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Η αύξηση του αριθμού των προς πώληση ξενοδοχείων, το κλείσιμο μονάδων σε αρκετούς προορισμούς πριν από το τέλος της σεζόν και η διεύρυνση των ζημιών ήταν ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς το 2010. Το 2010 παρατηρήθηκε μια προοδευτική αύξηση των προς πώληση ξενοδοχείων με αγγελίες που δημοσιοποίησαν οι ιδιοκτήτες τους σε διαδικτυακούς τόπους μεσιτικών γραφείων. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2010 είχαν καταγραφεί περί τις 150 αγγελίες ξενοδοχειακών μονάδων προς πώληση μέσω Διαδικτύου από μεσιτικά γραφεία. Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο αριθμός των αγγελιών ξενοδοχείων προς πώληση, σύμφωνα με έρευνα της «Κ», είχε φθάσει τις 457 με επιδιωκόμενο τίμημα 3 δισ. ευρώ.

Το επόμενο διάστημα οι φορείς του τουρισμού αναμένουν να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των ξενοδοχείων που προτίθενται οι ιδιοκτήτες τους να πωλήσουν. Στα 457 ξενοδοχεία θα πρέπει να υπολογισθεί σημαντικός μεν, βάσει εκτιμήσεων, άγνωστος δε, αριθμός μονάδων που οι ξενοδόχοι θέλουν να πωλήσουν αλλά κινούν μέσω άλλων καναλιών τη σχετική διαδικασία. Παρά τον μεγάλο αριθμό των προς πώληση ξενοδοχείων δεν παρατηρείται αγοραστικό ενδιαφέρον. Στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς εκτιμούν ότι οι όποιοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προσδοκούν περαιτέρω μείωση των τιμών. Επίσης, εν δυνάμει αγοραστές θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες για αγορές ξενοδοχείων σε ξένες αγορές όπως για παράδειγμα στην Ισπανία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση στελεχών της ξενοδοχειακής αγοράς αρκετά ξενοδοχεία έκλεισαν ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια τη φετινή σεζόν. Η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ξενοδοχειακή αγορά επιβεβαιώνεται σύμφωνα με στελέχη της αγοράς και από το γεγονός ότι κατά μέσο όρο οι μεταχρονολογημένες επιταγές των ξενοδοχείων προς τους προμηθευτές τους φθάνει, πλέον, τους 12 μήνες. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων επικαλούμενος στοιχεία της ICAP διαπιστώνει δραματική επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων το 2009, εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα το 2010 θα είναι ακόμη χειρότερο. Τα στοιχεία αποτυπώνουν αύξηση ζημιών πέρυσι σε σχέση με το 2008 έως 326% για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων. Για το 2011 παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν τίποτε για την τύχη ξενοδοχείων με υψηλές δανειακές υποχρεώσεις. Δεν αποκλείουν, ακόμη, και τη πιθανότητα τραπεζικοί όμιλοι να αποκτήσουν πλειοψηφική ή μειοψηφική συμμετοχή σε μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία θα αξιολογήσουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις απέναντί τους.


No comments:

Post a Comment