Tuesday, January 11, 2011

Τουρισμός: Θετικές προοπτικές με προϋπόθεση τη συνεργασία

Θετικές προοπτικές για το 2011 επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος εκφράζοντας την προσδοκία ότι το 2011 θα είναι «μια καλύτερη χρονιά από αυτή που πέρασε», με προϋπόθεση τη συνεργασία όλων, στον χαιρετισμό του χθες στην εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) για τη νέα χρονιά, στην οποία συμμετείχε πλήθος πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς στόχους για το 2011 ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε την «εξυπνότερη» προώθηση της χώρας, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε αγοράς και τη διεύρυνση του προσφερόμενου προϊόντος, την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας.
Την ίδια ώρα σε έναν απολογισμό του 2010 αναφέρθηκε στη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τα ξενοδοχεία, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ποιοτικών θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τις ειδικές μορφές τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την άρση του καμποτάζ, την απλοποίηση των διαδικασιών βίζα σε νέες και αναδυόμενες αγορές, τη στροφή προς τα σύγχρονα μέσα προβολής και προώθησης (διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης), τον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων στοχευμένης προβολής της χώρας (90 εμπειρίες, Athens Every Week, «Σταυροδρόμι- Πολιτισμών» για τη Θεσσαλονίκη) και τη συνεργασία Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως η αναβάθμιση των ιστορικών μνημείων και η ανάδειξη του Πειραιά ως Πολιτιστική Ακτή.

Μιλώντας για την ενίσχυση του τουρισμού ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι πέρα από τις αφίξεις, σημασία έχει και «από πού έρχονται οι επισκέπτες, που πάνε και πόσο ξοδεύουν», αλλά και οι θέσεις εργασίας για Ελληνες εργαζόμενους στον κλάδο και πρόσθεσε ότι ο ρόλος του τουρισμού «μπορεί να αποδειχθεί κομβικός αν μαζί κάνουμε όλα όσα θέλουμε».
Την ανάγκη συμμαχίας του πολιτικού προσωπικού, της δημόσιας διοίκησης, των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και όσων επηρεάζουν τον κλάδο, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή ανάπτυξης της οικονομίας, για να αντιστραφεί η αρνητική πορεία των τουριστικών εσόδων της χώρας που συντηρούν το 20% του εργατικού δυναμικού της, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εκδήλωση. Όπως τόνισε τo 2010 αν και ήταν χρονιά ανάκαμψης για τον παγκόσμιο τουρισμό, τα τουριστικά έσοδα της χώρας περιορίστηκαν κατά 9%, ενώ στα ελληνικάξενοδοχεία το ποσοστό φθάνει στο -11% συγκριτικά με το επίσης αρνητικό 2009.
Αναφερόμενος στον νέο αναπτυξιακό νόμο ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε ότι εκπονήθηκε και παρουσιάσθηκε «ερήμην του κλάδου και ερήμην της τουριστικής πραγματικότητας», σημειώνοντας το «αντιαναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο που εισάγει», ενώ επικρότησε τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5%. Πρόσθεσε ωστόσο ότι για την αξιοποίηση των τουριστικών δυνάμεων της χώρας θα πρέπει να υπάρξει άσκηση συνολικής κλαδικής πολιτικής με μέτρα δημοσιονομικού και μη χαρακτήρα, διαμόρφωση εθνικών υποδομών, διαφοροποίηση και κατάλληλη προβολή του τουριστικού προϊόντος, τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, έμφαση και ανάδειξη του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής για σημαντικά θέματα (αερομεταφορές, συνεδριακός τουρισμός, ακτοπλοΐα), καθώς και μελέτη επιπτώσεων στην τουριστική λειτουργία και στα τουριστικά μεγέθη για κάθε μέτρο που θα αποφασίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανακοίνωσε την ίδρυση υποκαταστημάτων του ΞΕΕ μέσα στο 2011, στις βασικές τουριστικές περιοχές της χώρας για την τουριστική στήριξη των νέων αυτοδιοικητικών δομών, καθώς και την αναβάθμιση του ρόλου του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=377341&dt=11/01/2011#ixzz1Aj0OFsGd

No comments:

Post a Comment