Saturday, February 5, 2011

Η γραφειοκρατία της προστασίας του περιβάλλοντος….


To περιβάλλον πλέον δε greeνιάζει, πονάει και περνάει και αυτό την κρίση του. Στην περίπτωση του όμως δεν υπάρχει το ΔΝΤ να δώσει δάνειο, να ορίσει νόμους να βάλει μέτρα. Στην περίπτωση σου κάθε μέρα ότι χάνεται σε βιοποικιλότητα χάνεται και δε γυρίζει….
Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε και βιώνουμε την απόφαση της Ε.Ε. για την λίμνη Κορώνεια και πονάω γιατί το σύστημα καταρρέει και όλοι μιλούν για νέους νόμους, επανασχεδιασμούς και ιστορίες που μόνο στα χαρτιά θα μείνουν για άλλη μια φορά γιατί δυστυχώς η γραφειοκρατία στην προστασία του περιβάλλοντος δεσπόζει όπως και σε κάθε άλλον τομέα λειτουργίας αυτής της χώρας. Η μόνιμη αδυναμία του δημόσιου μηχανισμού που δε μπορεί να πάρει αποφάσεις, να κάνει ελέγχους και να φέρει του υπεύθυνους μπροστά στις ευθύνες τους έχει δημιουργήσει ένα νεκρό τοπίο.

Η προστασία του περιβάλλοντος από ενεργητική στάση έχει φτάσει να είναι μια γραφειοκρατία χαρτιών και νόμων. Οι περιβαλλοντικοί όροι είναι νομικά κείμενα που δεν αποσκοπούν σχεδόν πουθενά, οι υπάλληλοι δε γνωρίζουν τις επιχειρήσεις για τις οποίες προτείνουν μέτρα κτλ κλτ

 Έτσι χάνονται λίμνες, σπάνια είδη πουλιών και συνεχίζουμε με νόμους και διαβουλεύσεις. Η γοητεία της πολιτικής έχει παρέλθει και πρέπει να μπούμε στην εποχή των πράξεων ….

Εμείς ως greenhotels με τις λιγοστές μας δυνάμεις προσπαθούμε να θέσουμε νέες προϋποθέσεις. Προτείνουμε στα ξενοδοχεία να αξιοποιήσουν τον περιβαλλοντικό μας πλούτο να λειτουργήσουν ήπια και υπεύθυνα. Προτείνουμε στους επισκέπτες να σεβαστούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας και να διδαχθούν μέσα από αυτές. Προτείνουμε τους νεότερους να εμπλουτίσουν με ιδέες και μεράκι τον κόσμο και να δούμε την οικολογία ως στάση ζωής. Ας γίνουμε greener

Σωτήρης Μυλωνάς

No comments:

Post a Comment