Tuesday, May 1, 2012

Ανέφικτοι φαίνονται οι στόχοι του ελληνικού τουρισμού εκτιμά ο ΣΕΤΕ


Ανέφικτοι φαίνονται οι στόχοι του ελληνικού τουρισμού για 16 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 10 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα για το 2012, μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου διμήνου για τον τουρισμό, εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Η πτώση αυτή αναμένεται δυστυχώς να συνεχισθεί στο ίδιο περίπου επίπεδο για το πρώτο τετράμηνο του έτους, με δεδομένο, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, ότι τα αναγκαία μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές, που επισήμανε, σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόσθηκαν, ενώ η οικονομική κρίση στην Ευρώπη επιδεινώθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΤΕ αναφέρει ότι θεωρεί θετικό ότι οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν, ως μέρος του προγράμματος των κομμάτων τους, χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και επαναφορά του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, μέτρα που βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στον πυρήνα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.

«Μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που ζει από τον τουρισμό, δεν μπορεί παρά να διατηρεί τον ΦΠΑ στο τουριστικό της προϊόν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των ανταγωνιστών της, δηλαδή της τάξης του 5%-8%» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πέρυσι τον Μάιο, με τη σύμφωνη γνώμη και της τρόικα, για αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23%, δηλαδή σε επίπεδα παγκόσμιου υψηλού, υπήρξε απόλυτα ακατανόητη και πέραν κάθε οικονομικής λογικής. Κατέστρεψε σε λίγους μήνες χιλιάδες επιχειρήσεις και κατήργησε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα νέων, ενώ τελικά μείωσε και τα φορολογικά έσοδα του κράτους» προσέθεσε

Για να ξεκινήσει η ανάπτυξη, πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα μετά τις εκλογές τα γνωστά, τεκμηριωμένα και εν πολλοίς αυτονόητα μέτρα θωράκισης του τουρισμού μας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς του, τονίζει ο ΣΕΤΕ και σημειώνει ότι οι 750.000 οικογένειες του τουριστικού κόσμου της χώρας περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προεκλογικές τοποθετήσεις και των υπολοίπων κομμάτων στο ιδιαίτερα σημαντικό αυτό ζήτημα. 

2 comments:

  1. Μια χωρα σαν την Ελλαδα θα επρεπε να ζει απο το τουρισμο θα επρεπε να δημηουργει και να ωθει τους νεους να παρουν τους πορους που τους εδωσε αυτη η χωρα και να τους εκμεταλευτουν δν μπορω να καταλαβω γιατι μια χωρα σαν την Ελλαδα χρειαζεται τοσους πολλους μηχνικους γιατρους και δικηγορους ενω απο την αλλη η δυναμη της Ελλαδας ειναι αλλου.Ας αλλαξουμε τροπο σκεψης και ας δουμε τι μπορουμε να κανουμε με το μυαλο μας και τα χερακια μας.
    Βασιλης Λονδινο

    ReplyDelete
  2. Αγαπητή Βασίλη,
    έχεις δίκαιο. Ας προσπαθήσουμε όλοι για να δούμε τον τουρισμό με άλλο μάτι.
    Αυτό κάνουμε και εμείς.

    Σ

    ReplyDelete