Sunday, April 24, 2011

«Πάμε Ελλάδα» με φθηνά εισιτήρια 15.000 πτήσεις low cost δημιουργούν υψηλές προσδοκίες για σημαντική ενίσχυση της τουριστικής κίνησης

Με περισσότερες µεγάλες πόλεις του εξωτερικού συνδέονται εφέτος οι σηµαντικότεροι τουριστικοί προορισµοί της χώρας χάρη κυρίως στις χαµηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες (Low Cost Carriers - LCC), οι οποίες αυξάνουν τα δροµολόγιά τους και χρησιµοποιούν νέα αεροδρόµια. Ετσι όχι µόνο διευκολύνεται η πρόσβαση των ∆υτικοευρωπαίων στα τουριστικά θέρετρα αλλά και η χώρα γίνεται πιο προσιτή στους τουρίστες. Ηδη τα πρώτα αποτελέσµατα είναι ορατά. Από τις αρχές Απριλίου πολλά ξενοδοχεία στην Κω «έχουν γεµίσει µόνο από τον κόσµο των low cost εταιρειών» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω κ. Μ. Χατζηµιχαήλ. Συνολικά οι περισσότερες από 15 αεροπορικές εταιρείες χαµηλού κόστους (Low Cost Carriers - LCC) που πετούν πλέον σε 22 ελληνικούς προορισµούς υπολογίζεται ότι θα πραγµατοποιήσουν την εφετινή σεζόν πάνω από 15.000 δροµολόγια. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, τα δροµολόγια είναι αυξηµένα κατά 15% σε σχέση µε το 2010, ενώ το 2012 αναµένεται να φέρει καλύτερα αποτελέσµατα, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 400 εκατοµµύρια επιβάτες διακινεί το σύνολο των low cost εταιρειών ετησίως στην Ευρώπη, από τα οποία η Ελλάδα καλύπτει ποσοστό κάτω του 1%.

Σύµφωνα µε τον κ. Χατζηµιχαήλ, η Ryanair συνδέει εφέτος την Κω µε έξι νέους προορισµούς για την καλοκαιρινή περίοδο (Οσλο, Κάουνας, Λίβερπουλ, Βρυξέλλες, Μπάρι, Μπολόνια). Παράλληλα η easyJet πραγµατοποιεί τέσσερις πτήσεις την εβδοµάδα από Λονδίνο, ενώ δροµολόγια έχει και η Germanwings. Την ίδια ώρα η Aegean έχει προσθέσει δύο πτήσεις την εβδοµάδα από Τελ Αβίβ. Τα αεροπλάνα έχουν πολύ καλές πληρότητες, όπως σηµειώνει ο κ. Χατζηµιχαήλ, ο οποίος εκτιµά ότι, σε συνέχεια της ανοδικής πορείας του νησιού το 2010 (10%), εφέτος η θετική πορεία µπορεί να αγγίξει το 15% στις αφίξεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Τουρισµού λειτουργεί υποστηρικτικά στο άνοιγµα της αγοράς στις εταιρείες χαµηλού κόστους, καθώς εκπρόσωποι 18 εταιρειών low cost ήρθαν σε επαφή µε εκπροσώπους περιφερειών και του τουριστικού κλάδου, µε πρωτοβουλία του υφυπουργού Τουρισµού κ. Γ. Νικητιάδη, φέρνοντας αποτελέσµατα στους προορισµούς ∆ωδεκανήσου, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Βόλου και Χανίων.

Μεταξύ αυτών 17 νέα δροµολόγια, έξι για την Κω, δέκα για τη Ρόδο και ένα για τη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε η Ryanair για το 2011 φθάνοντας τα 30 συνολικά στη χώρα. Την ίδια ώρα η easyJet πραγµατοποιεί επτά δροµολόγια για Αθήνα και έξι για Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ξεκινήσει 24 δροµολόγια για Κέρκυρα, Ηράκλειο, Μύκονο, Ρόδο, Ζάκυνθο και Χανιά.

«Στοίχηµα» για τη Χαλκιδική αποτελούν οι αυξηµένες πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών χαµηλού κόστους στο αεροδρόµιο «Μακεδονία». «Περιµένουµε να δούµε τα αποτελέσµατα» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γ. Τάσιος, σηµειώνοντας ότι µε πρωτοβουλία του Οργανισµού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης υλοποιείται πρόγραµµα συνδιαφήµισης µε τις εταιρείες Ryanair και easyJet.

Η Ryanair πραγµατοποιεί πτήσεις από Μιλάνο, Ρώµη, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη, Οσλο και Στοκχόλµη στο τέταρτο αεροδρόµιο που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ενώ η easyJet πραγµατοποιεί πέντε πτήσεις την εβδοµάδα από Λονδίνο, Μιλάνο και Βερολίνο, τέσσερις από Ντόρτµουντ, τρεις από Βασιλεία και τρεις από Παρίσι (από τον Ιούλιο του 2011). Παράλληλα εφέτος έχουν προστεθεί πτήσεις της Aegean από Μόσχα και Παρίσι, της Aeroflot (Μόσχα), της ουκρανικής εταιρείας Aerosvit, ενώ και η Turkish Airlines ανακοίνωσε την απευθείας σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της Ενωσης σηµειώνει ότι η ένταξη όλων αυτών των δροµολογίων στο αεροδρόµιο της συµπρωτεύουσας τρέφει «υψηλές προσδοκίες» για τον προορισµό και τονίζει ότι απαραίτητη είναι η στοχευµένη προβολή της Χαλκιδικής, ενώ εκτιµά ότι η εφετινή χρονιά θα καλύψει τις απώλειες του 2010, όπου η µείωση ήταν 10%. Πέντε αεροπορικές εταιρείες χαµηλού κόστους δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο ως τα τέλη Οκτωβρίου, αναφέρει ο κ. Ι. Οικονόµου, µέλος του ∆Σ της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), σηµειώνοντας ότι η παρουσία τους θά». Ο ίδιος εκφράζει «συγκρατηµένη αισιοδοξία» για τη σεζόν λέγοντας ότι εξελίσσεται «κατά τι καλύτερα από πέρυσι», αν και ο Απρίλιος και ο Μάιος έχουν µέτριες επιδόσεις.

Οι low cost εταιρείες είναι «ένα κανάλι πρόσβασης» εξηγεί ο κ. Οικονόµου, ωστόσο προσθέτει ότι «το πιο σηµαντικό είναι να “πουλάει” ο προορισµός». «Είναι υγιές για µια αγορά να ανοίγεται σε περισσότερα κανάλια», ενώ επισηµαίνει την ανάγκη να υπάρχει ισορροπία µε «τον ήδη υπάρχοντα συνεργάτη που είναι οι tour operators».


Εισιτήρια από €24,99
Στα 37 ευρώ υπολογίζεται η τιμή μιας πτήσης (μετ’ επιστροφής) της Ryanair από Οσλο προς Κω τον Μάιο, ενώ από 24,99 ξεκινά το κόστος του δρομολογίου από Ντύσελντορφ για Ρόδο την ίδια περίοδο (49,98 μετ’ επιστροφής). Αντιστοίχως από Μιλάνο για Ηράκλειο στην easyJet ο φθηνότερος ναύλος είναι τον Ιούλιο που ξεκινά η πτήση τα 75,99 ευρώ, τον Αύγουστο τα 31,99 ευρώ και τον Σεπτέμβριο τα 26,99 ευρώ, με την επιστροφή να κυμαίνεται τους αντίστοιχους μήνες στα 31,99, 73,99 και 146,99 ευρώ. Από 1ης Απριλίου ως το τέλος του έτους επίσης όλα τα αεροσκάφη δεν καταβάλλουν τέλη προσγείωσης, απογείωσης και παραμονής σε όλα τα κρατικά αεροδρόμια της χώρας, εκτός από τον διεθνή Αερολιμένα.

Η Aegean ενισχύει το δίκτυό της για τη θερινή περίοδο Νέες συνδέσεις, υψηλές πληρότητες

Με νέους προορισµούς στο εξωτερικό και συχνότερα δροµολόγια ενισχύει το δίκτυό της για την καλοκαιρινή περίοδο και η εταιρεία Aegean καταγράφοντας παράλληλα αύξηση στις πληρότητες των εισερχοµένων πτήσεων. Στους νέους προορισµούς εντάσσονται από τα τέλη Απριλίου η Μόσχα και η Μπολόνια για την Αθήνα και την ίδια περίοδο προστίθενται το Παρίσι και η Μόσχα στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα το Ηράκλειο συνδέεται µε το Λονδίνο (από 16 Μαΐου) και το Παρίσι (από 15 Ιουνίου) µε δύο πτήσεις την εβδοµάδα, ενώ από Λάρνακα προστίθενται έξι εποχικές πτήσεις (από Ιούνιο ως Σεπτέµβριο) προς Ηράκλειο, Ρόδο, Χανιά, Κω, Μύκονο και Σαντορίνη. Παράλληλα αυξάνονται οι συχνότητες από Αθήνα για Λονδίνο (ως τέσσερις καθηµερινές), Ρώµη (ως τρεις καθηµερινές), Παρίσι (ως τρεις καθηµερινές), Βρυξέλλες (δύο καθηµερινές), Βαρκελώνη (ως δέκα την εβδοµάδα) και Μαδρίτη (ως δέκα την εβδοµάδα). Επίσης σε έξι αυξήθηκαν από τις αρχές Απριλίου τα αεροπλάνα charter εξυπηρετώντας Γαλλία, Ρωσία, Ισραήλ, Ιταλία, Πολωνία και Ρουµανία. Την ίδια ώρα στελέχη της εταιρείας εκφράζουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση της εφετινής περιόδου κρίνοντας από τις υψηλές πληρότητες που εµφανίζουν από τις 9 Απριλίου και οι τακτικές πτήσεις προς τη χώρα. Από Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Τελ Αβίβ και Παρίσι «έρχονται τα αεροπλάνα γεµάτα» σηµειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ πολύ υψηλές πληρότητες παρουσιάζουν και τα δροµολόγια από Ρώµη, Μιλάνο και Μπολόνια.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=397303&h1=true

No comments:

Post a Comment